Decock, Sint-Jans-Molenbeek


Van industrieel patrimonium naar jeugdcentrum.
Achter een waardevolle art deco gevel schuilt een zeer eenvoudige loods, niet meer dan wat lichte stalen spanten en een golfplaten dak. Deze gevel was dus steeds bedoeld als een ‘decorstuk’, de façade van een structuur die meer afdak dan gebouw is.

We ontharden en vergroenen waar mogelijk. Het programma is georganiseerd rond drie nieuwe patio’s die groen, licht en doorzichten brengen tot diep in het gebouw en bijdragen tot de ontharding van dit dens stukje stad.

De grootste patio voorzien we aan de straatkant, vlak achter de historische gevel. Zo kan de overgang tussen de drukke, publieke straat en de geborgenheid van het jeugdcentrum gebeuren via een groene inkompatio. De drempel tussen stad en huis. Intiem maar tegelijkertijd ook zeer zichtbaar voor passanten, en uitnodigend naar de buurt. Deze inkompatio is ruim genoeg om te functioneren als een echte buitenkamer, waar ook verschillende activiteiten kunnen plaatsvinden.

De loods wordt grondig gerenoveerd en zal plek bieden aan een grote polyvalente zaal, een rustigere studieruimte, een ‘instuif’, een huiswerkatelier, een fietsherstelplaats, een keuken en de nodige functionele ruimtes (toiletten en bergingen). Dit programma wordt verbonden door een meanderende ‘tussenruimte’ die vrijer te gebruiken is.

We maken een herbruikinventaris op, die toelaat zo veel mogelijk materiaal van de oude loods te hergebruiken; de betonnen vloerplaat, de (te versterken) stalen dakspanten, akoestische plafondpanelen, oude gootstenen, een wenteltrap…

Dit reconversieproject kan het verschil maken en de transformatie van een ruimere buurt op gang brengen. Het haalt de band aan tussen oost (te weinig groen) en west Molenbeek (te weinig voorzieningen). We hopen dat het jeugdhuis ook een figuurlijke brug kan slaan en dat het centrum mag uitgroeien tot een plek waar jongeren elkaar kunnen ontmoeten.

status : aanbesteding gunning / wijkcontract
team : Carton123, STir, lambda max, NDM, Joost Emmerik, D2S, 2bSafe
Opdrachtgever : Gemeente Sint-Jans-Molenbeek
foto's : Iwein De Keyzer
.
.
.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Copyright 2007-2017
Built with Indexhibit